Geriausia vieta išmokti vairuoti - kartodromas (XIX dalis)

Geriausia vieta išmokti vairuoti - kartodromas.

Nuotrauka - Raminta Photos
   Didžioji svajonė kada nors vairuoti motociklą jau išsipildė, gavome A kategorijos vairuotojo pažymėjimą, galime važiuoti kur akys mato! Bet kur važiuoti, kad pramoktumėm tinkamai valdyti motociklą? Vairavimo patirtis auga su nuvažiuotų kilometrų skaičiumi ir metais praleistais ant kelio. Išduosiu paslaptį, kaip patirties augimą paspartinti ir tapti geriau vairuojančiu už daugelį važinėjančių gatvėse. Aš motociklą vairuoju jau 15 metų, bet daugiausiai patirties įgavau per pastaruosius metus, kai atradau kartodromus ir žiedines trasas. Iki gerai valdančio motociklą dar trūksta daug daug praktikos ir manau, kad labai gerai mokančių valdyti dviratę transporto priemonę pas mus yra labai mažai. Tuo gali pasigirti tik aukšto meistriškumo sportininkai, kurių Lietuvoje suskaičiuotume ant vienos rankos pirštų… Bet galiu drąsiai sakyti, kad dauguma intensyviai važinėjančių Aukštadvario ar kitame kartodrome patenka į “geriau nei dauguma” pozicijas. Kas iš to? Koks skirtumas, kas kaip vairuoja? Skirtumas toks, kad motociklo valdymo patirtis tiesiogiai susijusi su jūsų ir aplinkinių saugumu. 

   Motociklu važiuoti tiesiai gali kiekvienas, tam nereikia jokių gabumų, tačiau privažiavus posūkį prasideda visas smagumas. Maža ir techniška trasa jums padės susipažinti su motociklo valdymu, šiek tiek labiau su juo “susidraugauti”. Taip pat visos mažos trasos yra labai atlaidžios jūsų klaidoms, nes greitis yra labai nedidelis, išvažiuoti iš trasos ar netgi nukristi nėra taip skausminga kaip mieste, užmiestyje ar kitose vietose, kur greitis bus ne toks ir mažas. 

Treniruotės. Kas gali dalyvauti?

Nuotrauka - Raminta Photos
   Kartodromuose treniruojasi visi nuo pradedančiųjų iki greičiausių Lietuvos plento žiedo lenktynininkų. Aukštadvario kartodrome treniruotės dažniausiai vyksta sekmadienio popietę ir pirmadienio vakarais. Dalyvauti gali visi turintys tvarkingą motociklą ar motorolerį ir pilną motociklinę aprangą. Pilna apranga susideda iš odinio arba tekstilinio vienos arba dviejų dalių kostiumo, motociklinių batų, pirštinių ir šalmo. Be vienos iš šių aprangos dalių į trasą įleisti nebūsite. Dalyviai skirstomi į grupes pagal savo pajėgumą, taigi naujokams neteks dalintis trasa su greičiau važiuojančiais ir atvirkščiai. Taip pat visada turite galimybę pasikalbėti su greitesniais dalyviais, paprašyti patarimų, motobendruomenė yra labai draugiška ir dalijasi patirtimi su kolegomis.  

Masiškumas

Nuotrauka - Raminta Photos
   Į treniruotes susirenka nemažai skirtingus vairavimo sugebėjimus turinčių motociklininkų. Dalyvių skaičius gali perkopti ir 50, nors trasa maža, visi telpame puikiai. Tai taip pat puiki vieta susipažinti su kolegomis, kad nebūtų liūdna važinėtis vienam. Nemažai žmonių į Aukštadvario kartodromą treniruotis atvažiuoja grupėmis prieš tai ar po to prasukdami gerą ratuką vingiuotais Aukštadvario apylinkių keliais. Atvažiavę “šausit” kelis zuikius vienu šūviu - gausite daug naujos patirties motociklo valdyme treniruočių metu, taip pat susipažinsite su tokiais pačiais motofanais kaip jūs. 

Kaina 

   Vienos treniruotės Aukštadvario kartodrome (visos dienos arba viso vakaro) kaina yra 10 Eur nepriklausomai kiek laiko važiuosite. Nesvarbu, ar tai sekmadienis, ar kita diena, ar vakaras, vienas kartas kainuos tiek pat eurų. Net ir atvažiavus tik vakarui, galiu garantuoti, kad laiko trasoje užteks. Dažniausiai būna 2-3 grupės ir važiuojame po 15min, vakarinėje treniruotėje gaunasi apie 4-6 sesijos.

Kalendorius

   Visas treniruotes organizuojamas Aukštadvario kartodrome pirmadienį ir sekmadienį galite rasti CRmoto puslapyje, taip pat ten galite ir užsiregistruoti. Jeigu važiuojame treniruotis kitu metu mes visada skelbiame treniruočių laiką mano Facebook puslapyje, registracija nereikalinga. Taip pat turėdami laisvo laiko visada galite skambinti tiesiai į Aukštadvario kartodromą ir tartis, kada trasa jus gali priimti. 

Sportinis interesas

Nuotrauka - Raminta Photos
   Važiavimas kartodrome ratais gali pasirodyti labai nuobodus užsiėmimas, bet tik tol, kol nepradedi matuoti rato įveikimo laikų. Daugelį motociklininkų tai labai stipriai “užkabina” ir  kartodromo ratus norisi sukti vis greičiau ir greičiau. Čia puiki vieta saugiai pasivaržyti su kolegomis, bendraminčiais, su kartu atvažiavusiais draugais. Pats Aukštadvario kartodromas laiko matavimo įrangos motociklams neturi, laikas gali būti matuojamas tik motorenginių metu, ne treniruočių. Kaip bebūtų, mes gyvename technologijų amžiuje ir rato įveikimo laikus stebėtinai tiksliai galime išmatuoti su bet kuriuo išmaniuoju įrenginiu turinčiu GPS ir parsisiuntus tam skirtas programėles. Palyginimui, vidutinis pirmą kartą į Aukštadvario kartodromą atvažiavusio motociklininko rato įveikimo laikas yra 1.20 min., trasos rekordas pasiektas motociklu yra 0.59.31 min. 

Nuotrauka į Facebook

Nuotrauka - Raminta Photos
   Būtina pabrėžti, kad labai dažnai Aukštadvario kartodrome sukiojasi pati žaviausia motosporto fotografė Raminta. Geros nuotraukos garantuotos, o ir pažiūrėti kaip mums sekasi treniruotis galite fotografės Facebook puslapyje.
  • Jeigu šis tekstas jums buvo įdomus ir radote kažką naudingo - pasidalinkite!
  • Daugiau "motoreikalų" mano puslapyje Facebook, prenumeruokit.
  • Nuotraukos - Raminta Photos 
  • Susitiksime žiede! Justinas Kontrauskas

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Motociklo pavara. Perdavimas. (XII dalis)

Aukštyn kojom. Apie pavaras. (V dalis)

Sportinis motociklas vs labai sportinis motociklas. (XI dalis)