Kaip tapti lenktynininku? Motosportas 

   Dažnas jaunuolis (o gal ne tik jaunuolis), matydamas mūsų ir kitų komandų nuotraukas ir vaizdo įrašus socialinėje erdvėje, norėtų išbandyti tą patį. Klausimai, kaip pradėti, kur važiuoti, kiek tai kainuoja,  pasitaiko neretai, turbūt dar tiek pat klausimų net nedrįsta užduoti. Nusprendžiau trumpai apie tai papasakoti. 

Ar aš lenktynininkas?

   Labai gaila, kad Lietuvoje motociklų lenktynininkų, kurie atstovauja  plento žiedą, supermoto, tikrai nėra daug. Geriau pagalvojus, turbūt nėra visai. Nemanau, kad lenktynininko sąvoka tinkama “jaunuoliui”, lenktyniaujančiam savo malonumui laisvu nuo darbo metu, kuris pradėjo tai daryti arti trisdešimties… Hobby racer - lenktynininkas mėgėjas. Tokie esame mes ir dauguma kitų motociklininkų lenktynininkų Lietuvoje.  Licencijoje parašyta “nacionalinė lenktynininko licencija”, taigi vadinsimės lenktynininkais. 

Noriu būti lenktynininku. Kaip pradėti?

   Kalbėsiu tik apie motociklus didžiąja dalimi lenktyniaujančius keliais su asfalto danga. Pradėti yra tikrai labai paprasta, ir tam nereikia jokio specialaus pasiruošimo ar begalės pinigų. Motociklininkas, turėdamas bent kiek manevringesnį motociklą (streetbike, sportbike, supermoto) gali drąsiai išbandyti lenktynių trasą be jokio pasiruošimo. Savo krašte turime vieną žiedinę lenktynių trasą ir bent 5 mažesnes (kartodromus, autodromus). Treniruočių diena/vakaras žiedinėje trasoje kainuoja apie 40-50 Eur, mažose trasose 10-20 Eur. Važiuoti gali visi, turintys tvarkingą motociklą ir pilną aprangą. Vadinasi išbandyti save trasoje galite už 10 Eur ! Vos už 10 Eur galite sužinoti, ar jūs tikrai norite tapti lenktynininku, ar tai tiesiog ne jums. 

Išbandžiau keletą trasų, vis dar noriu būti lenktynininku.

Plento žiedas, gatviniai ir žiediniai motociklai

   Šiek tiek pasitreniravę ir susipažinę su važiavimu trasoje, renkamės discipliną ir registruojamės į pirmas varžybas! Važiuodami su streetbike ar sportbike motociklu registruotis galite į trackday ir dalyvauti mėgėjų varžybose be jokių licencijų. Lenktyniauti Lietuvoje legaliai galima tik Nemuno žiede. Plačiau apie tai galite paskaityti vieno iš organizatorių, suteikiančių tokią galimybę tinklalapyje www.crmoto.lt 

Lenktynės mažose trasose (kartodromai ir pan.) 

   Norint lenktyniauti šiose trasose, jums reikalingas Supermoto tipo motociklas. Norėdami pradėti, jūs turėsite įsigyti lenktynininko licenciją ir lenktyniauti čempionatuose arba taurėse. Supermoto mėgėjų varžybų nėra, bet ar žmogus, sumokėjęs 10-20 Eur už licenciją tampa lenktynininku? Aš nežinau, todėl nei čempionatų, nei taurių labai nesureikšminčiau ir nebijočiau pradėti savo supermotisto karjerą. Visais atvejais jūs pradėsite nuo pačių žemiausių klasių ir lenktyniausite su tokiais pačiais pradedančiaisiais kaip jūs, taigi daug streso tikrai nebus. Visą informaciją apie lenktynininko licencijų išdavimą rasite LMSF tinklalapyje www.lmsf.lt 

Mano motociklas mažas ir negalingas, ką trasoje su juo darysiu?

   Visiškai jokio skirtumo, kokios galios yra jūsų motociklas. Jeigu pradėsite nuo mažųjų trasų, kartodromų, jums bus netgi lengviau, jeigu motociklas bus silpnas. Motosporte motociklo galia yra mažiausiai reikalinga ir pradžioje jokio pranašumo nesuteikia, o dažnu atveju tik trukdo išmokti važiuoti. Galų gale su savo negalingu motociklu pabandykite pavažiuoti trasoje ir tik tada galvokite, ar jums reikia kažko sportiškesnio.

Ar reikia vairuotojo teisių?

   Labai populiarus klausimas, kurį esu išgirdęs tikrai nemažai kartų. Motosporte teisių nereikia niekur. Nemažai lenktynininkų motociklo vairavimo teisių neturi ir niekada neturėjo. Tai nebent galėtų apsunkinti motociklo transportavimą iki trasos, bet beveik visi lenktynininkai motociklus atsiveža autobusiukais arba priekaboje, tad pratinkitės.

Apibendrinant 

   Jeigu bent koks mažas ar didelis noras išbandyti motosportą yra - pirmyn! Turint motociklą jums praktiškai nereikalingos jokios investicijos tam, kad susipažintumėte su motosportu iš arčiau. Kuo anksčiau čia ateisite, tuo daugiau galėsite pasiekti. 

Gero ateinančio sezono, kad laukimas neprailgtų! 
  • Jeigu šis tekstas jums buvo įdomus ir radote kažką naudingo - pasidalinkite!
  • Daugiau "motoreikalų" mano puslapyje Facebook, prenumeruokit.
  • Nuotraukos - Raminta Photos 
  • Susitiksime žiede! Justinas Kontrauskas

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Motociklo pavara. Perdavimas. (XII dalis)

Aukštyn kojom. Apie pavaras. (V dalis)

Sportinis motociklas vs labai sportinis motociklas. (XI dalis)